Carles Font de Ostrya Celler
Trenta-dosena entrevista de la campanya “La gent de Dalt“, aquesta vegada entrevistem a Carles Font de Ostrya Celler.
Un gastrònom inquiet, que juntament amb la seva parella fa dos anys van decidir crear un nou concepte gastrnòmic a Granollers.
Va decidir tornar al local de l’antiga ferrería familiar i el seu projecte des d’un principi era traballar pels sentits dels seus clients. Per això no para d’aprendre, conèixer nous conceptes i innovar.
Coneix-lo una mica més amb aquesta entrevista
Com et descriuries?
Un gastrònom inquiet que li agrada aprendre, conèixer, innovar i fer gaudir als altres tot compartint experiències.
En quin moment de la teva vida vas decidir obrir un negoci propi?
A finals del 1991 amb la meva parella i sòcia l’Ana Jordana. Fa dos anys barem iniciar Ostrya amb l’objectiu de crear una història especial al voltant de la gastronomia, integrada en un entorn i on es respira ambient familiar.
Tornaries a prendre la mateixa decisió?
Si! Ja va ser una decisió meditada per part dels dos. Jo era Director comercial d’una empresa de CAVA en l’àmbit nacional i l’Ana havia fet una parada en la seva vida laboral per tenir els nostres fills. Ella té la formació administrativa i la meva és més de la branca comercial.
Perquè Granollers?
Després d’haver estat a Les Franqueses es va donar la possibilitat de tornar al local de l’antiga ferreria familiar i vam decidir traspassar el negoci per crear un nou concepte gastronòmic a Granollers amb totes les nostres experiències en el sector de la gastronomia.
Perquè a la zona de Comerç de Dalt?
El local és de la meva propietat. Tornar a “casa” sempre agrada. Donar vida a la zona on hem estat els Font des de 1939 és un luxe. Hi ha clients que diuen “si ho tinguessis al centre, ompliries” i jo penso… i si estigués al Portal De l’Àngel, encara més? Aquí podem estar més pel client, no és un establiment massificat, cerquem que sigui una història especial. Interactuar amb el client. Que ell o els visitants que portin tinguin una experiència gastronòmica.
Com valores el vincle amb el client?
És l’essència del nostre negoci. Com a exemple dir que a les taules pels menjars sempre prenc nota jo i així podem aconsellar i adaptar els plats als gustos dels clients fugin de l’estandardització.
Quina reacció et satisfà més dels teus clients?
Quan un client porta a un acompanyat i als pocs dies aquest torna amb un amic perquè considera que ha descobert una experiència gastronòmica interessant que vol ensenyar-li. Ens han donat expressions que fem servir com hashtag de l’estil: #aturemeltemps #elmenjarestornaplaer #unllocespecial #unahistoriaespecial
Com ha canviat el teu entorn de quan vas obrir el teu negoci a ara?
L’entorn comercial actualment canvia molt ràpidament com tota la resta. Cal estar sempre atent a les necessitats dels teus clients. La nostra filosofia sempre ha estat triar molt els proveïdors per qualitat, proximitat i cada cop procurem més incorporar productes biodinàmics o fets utilitzant ingredients i espècies animals com les d’abans.
Quan penses en com et vols mostrar al públic, que t’agradaria que et veiessin de tu?
El nostre projecte des d’un inici és treballar pels sentits dels nostres clients i que el nostre secret és la matèria prima, que no la manipulem sols l’encaminem perquè doni el màxim als sentits del client que ens dóna la seva confiança.
Agraïm que un client ens porti a una visita que té i en sortir digui “estic content d’haver portat aquest amic a Ostrya”.
Creus que la “atenció al client” s’ha substituït per les compres online i grans superfícies?
En el nostre perfil de client i de negoci el tracte personal és bàsic. L’altra cosa és que les visites que tenim de més de 50 km de Granollers a curt termini puguin rebre els productes que han degustat a Ostrya a través de la web. En aquests primers dos anys hem rebut visites de més de 30 països.
Quins han estat els majors obstacles que has tingut de superar per arribar a consolidar el teu negoci?
Al ser un concepte nou on es pot comprar pa, vi, destil·lats, som xarcuteria, tenim ostres fresques, pots esmorzar, dinar o sopar. El client habitual ho va descobrint poc a poc. Ens agrada que entrin a tafanejar, que preguntin, que vegin que coneixem la gastronomia en general i que podem ser els seus consellers en qualsevol cosa relacionada amb gastronomia per satisfer les seves inquietuds. Ens agrada transmetre el que coneixem fruit de la nostra experiència de més de 34 anys.
Què creus que la gent no sap dels comerciants?
Crec que no són coneixedors que som un veí mes, formen part del seu barri, tenim cura d’escombrar els carrers, som punt d’informació, en ocasions una espatlla on explicar, donem vida als carrers i donem sensació de seguretat a la zona.
Què li diries a un nou emprenedor?
Si tens un projecte, desenvolupat, fent un bon pla d’Empresa i amb una viabilitat econòmica estudiada. Cerca assessorament a la Unió de Comerciants, a PIMEC i a Mercats de Granollers (de l’Ajuntament) ells et poden facilitar molt per tenir un punt de sortida fort i sòlid.
Un últim consell, si tens el projecte sòlid, el moment econòmic del moment no és massa important, ja que sempre tindràs èpoques de més o menys bonança al teu voltant.